ZNANSTVENICI+PODUZETNICI

Znanstveno – tehnologijski park na Trsatu otvara se u travnju

Znanstveno – tehnologijski park na Trsatu otvara se u travnju

U komercijalizaciji inovacija i njihovom plasiranju na svjetsko tržište znanstvenici odnosno poduzetnici vrlo će brzo dobiti institucionalnu podršku. Naime, radovi na izgradnji Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci su pri kraju, a njegovo otvaranje predviđeno je za manje od dva mjeseca.
Iako je ideja stara gotovo 30 godina i sastavni je dio svih zapadnoeuropskih i američkih sveučilišta, koncept znanstveno-tehnologijskog parka u Hrvatskoj je prava novina. Zamišljen kao poveznica između znanosti i poduzetništva, u Rijeci će svoje sjedište imati u samom srcu novog Sveučilišnog kampusa na Trsatu.
Poput inkubatora, mladim poduzetnicima znanstveni će park kroz svoje servise omogućiti zaštitu intelektualnog vlasništva, ispitivanje tržišta i pisanje poslovnih planova – sve u vidu što brže komercijalizacije ideje i plasmana proizvoda.
– Naš je prioritet da u Znanstveno-tehnologijski park stavimo nekoliko velikih tvrtki koje će biti magnet – jedna privlačna snaga za mlade, a i komunikacija prema privredi – mi ćemo njima prepustit samo pola prostora te ćemo za mlade rezervirati spin off kompanije – rekao je glavni izvršni direktor Znanstveno- tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Ivo Orlić.
Osim laboratorija i radnih prostora, u sklopu Znanstvenog parka bit će i drugih sadržaja poput interaktivnog znanstvenog muzeja koji bi trebao popularizirati znanost i inovacije.