Župan Komadina najavio povratak svih srednjoškolaca u škole 15. veljače i uspostavu dvije nove županijske brzobrodske linije

vlcsnap-2021-02-08-12h46m42s328

 

Župan Zlatko Komadina na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare najavio je kako će se temeljem mišljenja Stožera CZ PGŽ i ravnatelja srednjih škola, a zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, idućeg ponedjeljka svi učenici vratiti u škole. Što se tiče tijeka cijepljenja župan je rekao da kao građanin nije zadovoljan dinamikom: „S ovakvom dinamikom ugrožava se turistička sezona, vrijeme je da se razmotre sve varijante uvoza cjepiva, pa i ruskoga jer definitivno nemamo dovoljne količine za masovno procjepljivanje“.

Župan je također komentirao da je došlo vrijeme da se razmotri ublažavanje mjera u smislu „coffee to go“ kako bi svi imali jednake šanse. Od odluka s prošlotjednog Kolegija izvijestio je kako je Primorsko-goranska županije donijela odluku o financiranju redovite djelatnosti udruga iz Domovinskog rata, udruga antifašista i Matice umirovljenika PGŽ s ukupno 450.000,00 kuna. Također, odobrena su sredstva od 2.250.000,00 kuna Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije za njihove djelatnosti i pripremu požarne sezone. Donijeta je i Odluka o uspostavljanju brzobrodskih županijskih i međužupanijskih linija koje služe za ugovaranje velikih radova na našim lučkim područjima: „Tako smo uspostavom linije Crikvenica – Šilo omogućili projekt proširenja luke Crikvenica, a tu je i međužupanijska linija Rab-Lun. Od novih linija planiraju se cjelogodišnje linije Baška-Lopar-Baška, kao i Veli Lošinj-Rab-Veli Lošinj za što subvencijski dio PGŽ iznosi oko pola milijuna kuna, što znači da bi Županija dala polovicu za sve linije, a drugu polovicu bi solidarno pokrili gradovi i općine koji se povezuju tim linijama“.

Pročelnica Edita Stilin istaknula je kako je „licem u lice“ jedina prava nastava te kako vjeruje da će tako ostat do kraja ove nastavne i kalendarske godine. Pročelnica je također istaknula kako su završene prijave za upise u prvi razred osnovnih škola te kako su u tijeku školska natjecanja u znanju i vještinama koja su predviđena online i uživo :„31 škola je domaćin natjecanja i to 27 škola za županijska natjecanja i 4 za međužupanijsku razinu te je za njihovu provedbu Primorsko-goranska županija osigurala 352 tisuće kuna“. Osvrnula se i na Odluku Vlade RH o decentraliziranim sredstvima za PGŽ koja iznose 62. 360 237,00 kn kojima će se financirati 70 ustanova u materijalnim troškovima koji iznose ukupno 46 milijuna kuna za osnovne i srednje škole te učeničke domove. „Za investicijsko održavanje predviđeno je 5 milijuna kuna te dodatno 560 tisuća kuna iz izvornog proračuna, a planirani su radovi na 22 objekta osnovnih i 19 srednjih škola te 5 učeničkih domova“, rekla je Stilin istaknuvši za kraj kako kapitalna ulaganja iznose 14.5 milijuna kuna.

Pročelnik Ljudevit Krpan osvrnuo se na Odluku župana o raspisivanju natječaja za regionalni razvoj projekata jedinica lokalne samouprave u iznosu od 4.5 milijuna kuna. „Iz programa regionalnog razvoja izdvojeno je 2.5 milijuna kuna, 1.5 milijuna kuna iz Fonda za Gorski kotar i 500 tisuća kuna za otoke. Od 2104. godine do danas iz programa regionalnog razvoja isplaćeno je preko 30 milijuna kuna za više od 200 projekata za jedinice lokalne samouprave čime Županija nastavlja biti kvalitetan partner u provođenju svih razvojnih ideja i potreba naše lokalne zajednice i stoga očekujemo da će Vlada RH donijeti program za otoke i brdsko-planinska područja kako bi sinergijski još bolje mogli uložiti u ta naša zbilja posebna područja. U 2019. i 2020. godini Primorsko-goranska županija uložila je 6 milijuna kuna u JLS s područja Gorskog kotara uz 2.5 milijuna kuna za pretovarnu stanicu Sović-Laz što pokazuje da je Gorski kotar u fokusu i nastojimo uložiti u sve pretpostavke za njegov razvoj te očekujemo da ćemo ovim programima pomoći njegovom razvoju, ali i čitavoj našoj Primorsko-goranskoj županiji“, zaključio je Krpan.

Na aktualnu epidemiološku situaciju osvrnuo se ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović te rekao da je tijekom jučerašnjeg dana, laboratorijski obrađeno 108 uzoraka osoba koje su zaprimljene  u hitnoći i među njima je bilo 9 pozitivnih nalaza na koronavirus. Ozdravilo je 68 osoba pa se tako broj aktivnih slučajeva Covid 19 bolesti smanjio i trenutno iznosi 485. U posljednja 24 sata udio oboljelih u ukupnom broju zaraženih iznosi 8.3%. U KBC-u Rijeka hospitalizirano je 29 Covid pacijenta, od kojih je 1 na respiratoru, a jedna je osoba nažalost jučer preminula.