Župan Komadina u Fužinama: U zelenom srcu Hrvatske razvijamo zelene projekte

Župan Zlatko Komadina sa zamjenicima Marinom Medarić i Petrom Mamulom posjetio je danas općinu Fužine gdje je u pratnji načelnika Davida Bregovca obišao novoizgrađenu punionicu za električne automobile, vrijednu 150 tisuća kuna, koju je PGŽ izgradila u sklopu EU projekta EnerMob.

fužine1

Boravak u Fužinama bio je prilika i za vožnju turističkim brodom „Sv. Anton“ za čiju je obnovu Županija izdvojila 200 tisuća kuna.

„U zelenom srcu Hrvatske razvijamo zelene projekte kao što su ovakve punionice za električna vozila i brod na električni pogon. To je naš doprinos turističkoj promidžbi goranskog kraja i samih Fužina. Slični projekti pripremaju se i na Lokvarskom jezeru jer Gorski kotar je destinacija zdravlja i tako treba i ostati“, rekao je župan Komadina.

Primorsko-goranska županija prepoznala je važnost ulaganja u infrastrukturu za elektromobilnost zato se uključila u projekta EnerMOB, u kojem je jedan od partnera. U okviru projekta izgrađene su tri punionice (2×22 kW AC) za električna vozila. Osim u Fužinama, za osiguranje lokacija na kojima su postavljene punionice sklopljeni su sporazumi i sa Županijskom lučkom upravom Rab za lokaciju u luci Melak te Zračnom lukom Rijeka. Instaliranjem punionica za električna vozila stvaraju se uvjeti za veće korištenje električnih vozila u Županiji, što dovodi do smanjenja emisija ugljičnog dioksida nastalog u cestovnom prometu, povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje ovisnosti o drugim energentima.

PGŽ je sa spomenutih 200 tisuća kuna putem Programa ravnomjernog razvitka sufinancirala i stavljanje u funkciju turističkog broda na električni pogon „Sv. Anton“, jedinstvenog u Gorskom kotaru koji predstavlja važan dio turističke ponude Općine Fužine. Taj je brod uslijed velike količine snijega u ožujku 2018. godine potonuo i pretrpio značajna oštećenja pogonskog dijela. Načelnik Općine Fužine David Bregovac zahvalio se na pomoći naglasivši kako općina podržava te i dalje nastavlja razvijati projekte održivog razvoja. Događaju su prisustvovali i resorni pročelnici Nada Milošević i Ljudevit Krpan.