Županija

Battifiaca, Ferlin i autori pjesme Del tebe na primanju u županiji

Mario Lipovšek Battifiaca i Robert Ferlin su prijatelji, popularni radijski voditelji, a sada i pobjednici 10 sezone popularnog showa Zvijezde pjevaju. S obzirom da su nastupima promovirali kraj iz kojeg dolaze, u sjedištu Primorsko-goranske županije primio ih je župan Zlatko Komadina sa suradnicima. Prijemu su nazočili i autori pjesme Del tebe Robert Grubišić i Zlatan Marunić s kojom su u finalu ovog natjecanja na nacionalnoj televiziji promovirane melodije Kvarnera.

Pročitaj više

Proglašeni najbolji sportaši županije

Nagrade za životno djelo dobili su Damir Radonić i Miljenko Butković, te posthumno Seno Čusto. Najbolji sportaš je Enrico Marotti te Marina Mavrinac Matulja. Pogledajte tko su najbolji u ekipnom i momčadskom sportu.

Pročitaj više

Koronavirus u PGŽ: Ponovno porast novooboljelih

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 488 novooboljelih od korona virusa, a 120 je osoba ozdravilo.Broj aktivnih slučajeva povećao te iznosi 2605. Ukupno je jučer laboratorijski obrađeno 1518 uzoraka briseva

Iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena je 325 novooboljelih osoba, 54 s Liburnijskog područja, 54 s otoka Krka, 20 s otoka Lošinja, 18 iz Crikveničko-vinodolske regije, 11 s otoka Cresa, pet iz Gorskog kotara i jedna s otoka Raba. Njih 271 pripada radno aktivnoj populaciji, 137 mlađim dobnim skupinama te 80 skupinama starijim od 65 godina.

Pročitaj više

70-godišnji vozač Mercedesa na Jelenju zaustavljen s 2,31 promila alkohola

 

Prošlog vikenda policija je na prometnicama na području PGŽ  provela pojačan nadzor u prometu, evidentirala je ukupno 221 prometni prekršaj.

Pročitaj više

Ministrica Brnjac i župan Komadina razgovarali o razvoju sportske infrastrukture u Gorskom kotaru

Župan Zlatko Komadina razgovarao je s ministricom turizma Nikolinom Brnjac o razvoju sportske infrastrukture u Gorskom kotaru kako bi se osigurali preduvjeti za stvaranje centra bazičnih priprema za sportaše. Tema razgovora bile su i mogućnosti kandidiranja na natječaje za sufinanciranje, primjerice, zatvaranja ledene dvorane u Delnicama, ali i ulaganje u postojeći Nordijski centar u Mrkoplju te mrežu sanjkališta koju je Primorsko-goranska županija inicirala u suradnji s goranskim gradovima i općinama.

Pročitaj više

Završetak 3. faze revitalizacije Lječilišnog centra Veli Lošinj

Prošireni su kapaciteti restorana, uređena je  kuhinja, prostor uprave i računovodstva, skladišta,  Park II i Villa Elisabeth povezani su toplom vezom,  objekat je prilagođen osobama s poteškoćama u kretanju, a uređeno je i dodatnih 11 smještajnih jedinica za korisnike ustanove

Pročitaj više

Prijave za upis djece u prve razrede: Veći broj prvašića

Krenule prijave za upis djece u prvi razred, ove godine 56 prvašića više nego lani

Pročitaj više

Korona virus u PGŽ: 732 nova slučaja

Danas su u Primorsko-goranskoj županiji 732 novooboljele osobe, 667 ih je ozdravilo, broj aktivnih slučajeva iznosi 9894.

Ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti se danas u odnosu na jučer povećao za 5 pacijenata i iznosi 103.

U jedinici intenzivne skrbi KBC-Rijeka, na respiratoru se nalazi 9 pacijenata.

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka je od COVID-19 bolesti preminula još 1 starija necijepljena osoba sa prebivalištem u PGŽ.

Pročitaj više

Marin Bubanj - Najbodul 2021

Danas će u Njivicama biti dodijeljena nagrada Najbodul 2021. Dobitnik vatrogasac i humanitarac Marin Bubanj gostovao nam je jučer u Planetu Ri

Pročitaj više

Uručena polica životnog osiguranja Zaklade “Vaša pošta” za pomoć djeci bez roditeljske skrbi u osamostaljivanju

U sjedištu Primorsko-goranske županije pročelnica UO za socijalnu skrb i mlade Dragica Marač uručila je policu životnog osiguranja Zaklade “Vaša pošta” u vrijednosti od 50 tisuća kuna Nikolini Horvat, korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“, smještenoj u udomiteljskoj obitelji Kosanović.

Pročitaj više

Održana prva sjednica novog saziva ŽOC-a

U zgradi Lučke kapetanije Rijeka održana je prva sjednica novog saziva Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ.

Sjednicu je otvorio zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar te čestitao novim članovima i njihovim zamjenicima na imenovanju, kao i onima koji su nastavili sa radom u ŽOC-u. Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Petar Mamula koji je naglasio kako naša županija ima iznimno razvijen senzibilitet za zaštitu mora i obale što potvrđuje svojim dugogodišnjim ulaganjem u sustav zaštite mora koji svake godine premašuje iznos od 2 milijuna kuna, ali i kadrovskim rješenjima koja svojim znanjem i stručnošću održavaju sustav na visokoj razini.

U nastavku sjednice prezentiran je projekt “Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja” o čemu je izvijestio Danijel Frka koji je ujedno i nositelj tog projekta.

Pročitaj više

DeliciAna, torta originalne recepture iz 17. stoljeća

Nakon vina i kruha iz doba Frankopana, dvorcu Nova Kraljevica predstavljen je novi gastronomski proizvod Frankopanska torta po izvornoj recepturi

Pročitaj više

Usvojen proračun PGŽ

Nakon žustre rasprave vijećnici prihvatili proračun Primorsko-goranske županije za 2022. težak milijardu i pol kuna

Pročitaj više

Putevima Frankopana: Predstavljen kruh Frangipane

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Pročitaj više

Nensi Araminčić i Gordana Podobnik dobitnice godišnje nagrade u području školstva "Ivan Filipović"

Najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj, nagrada "Ivan Filipović" ove je godine otišla u ruke i dvjema nastavnicama iz naše županije, Nensi Araminčić i Gordani Podobnik.

Pročitaj više