Zvonili su Halubajci u Viškovu:Položen kamen temeljac za Kuću Halubajskega zvončara

Zvonili su Halubajci iako još nije proljeće, kako bi izrazili sreću što dobivaju svoj dom. Položen je kamen temeljac za Kuću halubajskoga zvončara.

IMG-54799bb39fa1b403b7156d480666c1f0-V

 

Halubajski zvončari su čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a „Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva“ jedinstveni je kulturni događaj upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Upravo zbog ogromne kulturne i turističke važnosti zvončara, Općina Viškovo krenula je u izgradnju Kuće halubajskega zvončara. 

 

Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara održano je danas u sportsko-rekreacijskoj zoni Halubjan

Posebnost Kuće očituje se u jedinstvenoj prilici u kojoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine prepoznate na svjetskom nivou, a to su 1) Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, 2) Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, 3) Umijeće suhozidne gradnje i 4) Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.