Deseta godišnjica hospicija Marija Krucifiksa Kozulić

Danas je obilježeno deset godina od otvorenja hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci. Tim povodom u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Marije Kraljice apostola” misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić, a potom je održan simpozij na temu: “Palijativna skrb – kada više ne možemo utjecati na ishod, ali možemo na put”.

Riječki hospicij jedina je ustanova palijativne zdravstvene skrbi takve vrste u Hrvatskoj.Ima kapacitet od 14 kreveta u 9 soba. Uz medicinske sestre, njegovateljice i fizioterapeute o palijativnim bolesnicima brinu i duhovnici te vanjski suradnici – bolnički liječnici i psiholozi.

U tom periodu od 10 godina ovdje se u vječnost preselilo oko 2 600 duša, što znači 2600 obitelji koje su izgubile svog voljenog. Mi se trudimo pomoći ne samo oboljelom nego i članovima obitelji.”, naglasila je Leopolda Ivković, ravnateljica Hospicija Marije Krucifikse Kozulić.

Pacijenti koji dolaze u hospicij uglavnom su onkološki bolesnici kod kojih se ne očekuje preživljenje duže od tri mjeseca. No među njima ima i onih koji se oporave i liječenje nastavljaju kući ili u nekoj drugoj ustanovi.

Pogledajte videoprilog