Fužine

Nebeske krijesnice u Roswell selu

 

 

Kruna ljetnih događanja u Općini Fužine su nebeske krijesnice, jedinstven spektakl meteorskog pljuska Perzeidi koji će i ove godine, u petak 13. kolovoza od 19 sati pružiti posjetiteljima neodoljivo kasnovečernje iskustvo u kultnom kaubojskom Roswell selu.
 

Meteorski roj ”Perzeidi”, u narodu poznati kao „suze sv. Lovre” ili zvijezde padalice uzrokuje komet Swift-Tuttle koji jednom u 133 godine obiđe Sunce. Mi na Zemlji svake godine uživamo u njegovim „ostatcima“ tj. krhotinama i prašini, jer putanja naše planete prolazi preko putanje poznatog kometa.

 

Poseban doživljaj je promatranje nebeskih krijesnica uz logorsku vatru, kuhano vino i kaubojske delicije. Naime, večernji program u Roswell selu započinje uz logorsku vatru i nastup Marina Tuhtana na klavijaturi. Od 20 sati na rasporedu je „Idemo na Mars“ predavanje kojeg vode astronomi Dinko Brautović i Toni Stipeč. Jednosatno, interesantno predavanje iz astronomije bit će prava uvertira za magičan doživljaj hodanja uz svjetlost bakalja do livade iznad Roswell sela gdje je predviđeno promatranje spektakularnog doticaja ostataka Swift-Tuttle kometa sa zemljinom atmosferom.

 

Ovu posebnu večer Ured za turizam Općine Fužine organizira u suradnji s Astronomskom akademskom zajednicom iz Rijeke. Korito Food factory, smješten u Roswell selu, pripremio je posebnu promotivnu ponudu u iznosu od 30 kuna koja uključuje kuhano vino i kobasicu u lepinji. Inače su specijalizirani za pripremu delicija inspiriranih Divljim zapadom. Svakako se preporučuje ponijeti toplu odjeću i obuću te dekice za potpuni doživljaj jer su ljetne noći u Gorskom kotaru svježije. Cijena ulaznice u Roswell selo iznosi 20 kuna za odrasle i 10 kuna za djecu, a obiteljska za dva roditelja i do troje djece iznosi 30 kuna.

 

Subota: Filmska večer na otvorenom u Roswellu

Kino Lič svoju projekcijsku dvoranu u subotu 14. kolovoza preselit će na otvoreno kako bi originalnom scenografijom kultnog kaubojskog sela Roswell obogatio projekciju animiranog filma Divlji spirit. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik i prilagođen je za sve uzraste. Karte za filmsku večer na otvorenom možete kupiti online putem.

 

Nedjelja: Koncert na jezeru Bajer

Nedjelja, 15. kolovoza je rezervirana za tradicionalni koncert Puhačkog orkestra Fužine koji će se održati na jezeru Bajer s početkom u 18 sati, a ulaz je besplatan. Sve informacije o događanjima i atrakcijama u Općini Fužine dostupne su putem Facebook stranice.

 

Pročitaj više

Bijeg od vrućina:Špilja Vrelo besplatnim ulazom za posjetitelje proslavila rođendan

Posjetitelji su imali mogućnost  uživati u dvjema izložbama, tematskoj prezentaciji radova goranskih umjetnika i stručnom vodstvu speleologa. Po prvi put u špilji Vrelo prikazana je  izložba fotografija dijelova špilje koje su dostupne samo speleolozima.

Pročitaj više

Slavlje ljepote Špilje Vrelo i ljekovitosti plodova gorja

Špilja Vrelo svoje ljepote razotkrila je javnosti 8. srpnja 1950. godine, a 71. godina njezina pronalaska obilježit će se Danom otvorenih vrata u petak, 9. srpnja od 10 do 19 sati s atraktivnim programom.

Pročitaj više

Općina Fužine značajno povećala standard gospodarenja otpadom

Općina Fužine nabavkom kamiona za sakupljanje reciklabilnog otpada, vrijednog nešto manje od 1,4 milijuna kuna sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u 85%-tnom iznosu značajno je povećala standard gospodarenja otpadom.

Pročitaj više

Milijunski ugovor za gospodarenje otpadom Općine Fužine

Sustav za gospodarenje otpadom u Općini Fužine pospješit će specijalno vozilo za sakupljanje i odvoz selektivnoga otpada, vrijedno nešto više od 1 milijun kuna, za koje je svečano potpisan ugovor između Komunalnog trgovačkog društva Fužine (KTD Fužine) i domaće tvrtke Tehnix.

Pročitaj više

Kaubojsko selo - City of Roswell

Kaubojsko selo Roswell kod Fužina otvorilo je vrata za posjetitelje, u pripremi sadržajan program za ljetnu sezonu, ukoliko epidemiološke mjere dopuste

Pročitaj više

Obećavajući početak - turizam Gorski kotar

Gorski kotar u prva tri mjeseca ostvario 10 posto više noćenja od rekordne 2019., turisti djelatnici ove godine usmjereni na isključivo domaće goste

Pročitaj više

Ugostitelji - Gorski kotar

Desetak ugostiteljskih objekata koliko ih ima u Fužinama otvorili su svoja vrata.

Pročitaj više

Udomi me!

U skloništu za nezbrinute životinje Lič dom trenutno traži 80 pasa

Pročitaj više

Mobilno reciklažno dvorište Fužine

Općina Fužine dobila je mobilno reciklažno dvorište. Riječ je o projektu većinom financiranom iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kojim se nastavljaju sustavno provoditi politike učinkovitog gospodarenja otpadom u Fužinama.

Pročitaj više

Špilja Vrelo vikendom je otvorena za posjetitelje

Špilja Vrelo u Fužinama nakon kraće pauze ponovno je otvorila vrata posjetiteljima

Pročitaj više

Špilja Vrelo otvara svoja vrata svim posjetiteljima ovog vikenda 9. i 10. siječnja

Špilja Vrelo, podzemna ljepotica Općine Fužine, otvara svoja vrata svim posjetiteljima ovog vikenda 9. i 10. siječnja. Iz Tourist info centra Općine Fužine poručuju kako je značajno porasla potražnja za kućama za odmor na području Gorskog kotara.

Pročitaj više

Blagdani u Gorskom kotaru

Unatoč strožim epidemiološkim mjerama smještajni kapaciteti u Fužinama vrlo traženi, boravak u prirodi najčešći razlozi dolaska u Gorski kotar

Pročitaj više

David Bregovac: Nelogičnost mjere zabrane kretanja među županijama

Zabrana kretanja između županija kao dio novih restrikcija u okviru epidemioloških mjera nelogične su i osudile su male iznajmljivače na propast, upozorio je David Bregovac načelnik Općine Fužine i predsjednik Turističke zajednice Gorskog kotara.

 

Pročitaj više