Premijer Plenković na proslavi 20.obljetnice Hrvatske zajednice županija u Opatiji

2023. je godina velikih obljetnica- obilježava se 30 godina od formiranja lokalne i regionalne samouprave, 20. godina Hrvatske zajednice županija te 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Hrvatska zajednica županija u Opatiji je danas svečano obilježila dva desetljeća od osnutka, a inicijativa za osnivanje zajednice potekla je upravo iz Primorsko-goranske županije

Primorsko-goranska županija domaćin je proslave 20.obljetnice Hrvatske zajednice županija. Ova organizacija regionalne samouprave koja zajednički raspravlja teme od interesa svih županija Tijekom 20 godina postojanja opravdala je svoje postojanje, rečeno je na svečanosti u Opatiji.

Hrvatski župani istaknuli su dobru suradnju s državnim vrhom. Posljednjih 7 godina provode se redoviti šestomjesečni susreti s predstavnicima Vlade o ključnim razvojnim prioritetima. Prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zahvalio je kolegam županima na dosadšnjoj suradnji te još jednom istaknuo nužnost decentralizacije.