Kako izgleda primanje kemoterapija kod kuće?

Riječka bolnica odnedavno svojim pacijentima omogućava primanje kemoterapije kod kuće. Oni čija dijagnoza to dozvoljava, na taj način, imaju punu mobilnost i normalniji životni ritam s obzirom na to da ne moraju boraviti u bolnici. Rijeka je treći grad u Hrvatskoj, nakon Dubrovnika i Pule, koji je svojim pacijentima osigurao mogućnost primanja kemoterapije kod kuće.

-”Naša prva pacijentica je uspješno primila prvi ciklus kemoterapije kod kuće putem elastomerske pumpe. Pumpe su predviđene za pacijente koji primaju kemoterapiju u kontinuiranoj infuziji koja traje duže od 40 sati , istaknula je specijalistica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Jasna Marušić

Trenutno se ova terapija provodi za liječenje karcinoma debelog crijeva. Pacijenti bi trebali provoditi dosta vremena u bolnici s obzirom na četrdeset-satnu terapiju. No, sada terapiju mogu uzimati kod kuće, što im omogućuje normalniji životni ritam.

-” Samom pacijentu se pumpa postavlja na prethodno ugrađeni portakat i to bi bilo to. Pumpa se postavlja u torbicu i pacijent je s ovom pumpom mobilan i može normalno funkcionirati, ističe glavna sestra Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Nevena Polić.

OFF: Torbice su donacije Udruge Nada, a pacijent, nakon što stavi pumpu u torbicu može se baviti lakšim fizičkim aktivnostima, družiti se, otići u kupovinu, te ako se osjeća dovoljno jako čak i raditi. Na pacijentu je da u dogovoru s liječnikom izabere hoće li terapiju primati u bolnici ili kod kuće sve kako bi put do ozdravljenja bio jednostavniji I lakši.