Ministar Butković na Gospodarskom forumu EFRI: Stranih radnika je sve više, bude li potrebe povećavat ćemo broj radnih dozvola

Gospodarski forum Ekonomskog fakulteta u Rijeci okupio je brojne uzvanike.

Okupili smo sve gospodarstvenike, predstavnike privatnog i javnog sektora, nositelje ekonomske vlasti u RH da bi mogli raspravljati oko važnih tema koje su aktualne u gospodarstvu i da temeljem te rasprave ponudimo neka nova rješenja, rekla je predsjednica Programskog i organizacijskog odbora konferencije Vesna Buterin.

O strateškim projektima Republike Hrvatske u funkciji razvoja gospodarstva govorio je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković. Istaknuo je kako procjene Europske komisije govore da ćemo biti zemlja s najbržim rastom BDP-a u EU, što je potvrda svega što smo radili.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u svom je izlaganju rekao da se građani u Hrvatskoj zadužuju po puno povoljnijim uvjetima od brojnih zemalja EU. Europska središnja banka je od prošle godine digla kamatne stope za 4 i pol postotna poena. U Hrvatskoj je taj porast kamatnih stopa bio niži nego u eurozoni za neke kredite kao što su stambeni krediti bio je najniži u eurozoni, a što se tiče poduzeća također je manji porast kamatnih stopa nego što vidimo u drugim zemljama.

Bilo je riječi i o stranim radnicima kojih je u Hrvatskoj sve više.

Nemamo dovoljno ljudi da bi pokrili sve te djelatnosti, po podacima koje imamo negdje između 80 i 100 tisuća je stranih radnika danas u Hrvatskoj, to je nažalost tako, s tim živimo, dodao je Butković.

Što se tiče radne snage problema nema u provedbi velikih građevinskih projekata, a i turizam je ove godine dobro pokriven. No u brodogradilištima je situacija kronična već nekoliko godina.

Nikada nije bilo gore raditi i nikad nije bilo gore naći kvalitetnu radnu snagu, istaknula je direktorica Brodogradilišta Viktor Lenac, Sandra Uzelac.

Viktor Lenac primjerice zapošljava radnike iz Bugarske i Rumunjske.

Uvoz radne snage ne vidimo kao rješenje zbog toga što tako uvezena radna snaga u pravilu u posljednje vrijeme je manje kvalitetna od domaće, puno više sredstava treba uložiti dok oni postanu sposobni da se uključe na kvalitetniji način u poslovne i proizvodne aktivnosti, a onda nakon vrlo kratkog vremena oni traže bolju priliku u zemljama zapadno-istočne Europe. Hrvatska poduzeća su edukatori strane radne snage, dodala je Uzelac.

Iz Vlade poručuju kako će pratiti trendove i sukladno tome povećavati broj radnih dozvola, jer život ne smije stati, odnosno provedba projekata i sve što ide uz to mora ići.