Ministar Butković: Svjedočimo renesansi i transformaciji grada Rijeke

Nova 2023. godina, ali i nekoliko sljedećih Rijeci će donijeti mnogo. Dovršetak cestovnih, željezničkih, lučkih i nautičkih projekata, sve to očekuje Rijeku u bliskoj budućnosti.

Svjedočimo zaista jednoj renesansi i transformaciji Grada Rijeke, ne samo Rijeke, nego i čitavog područja Primorsko-goranske županije, pa i šire, i o tome stalno govorimo, da je opredjeljenje Vlade od samih početaka bilo da Rijeku treba pozicionirati i vratiti na onaj put i ono mjesto koje Rijeci pripada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Rijeka je kroz povijest zahvaljujući svom strateškom položaju izgradila identitet važnog prometnog čvorišta i jedne od ključnih europskih tranzitnih luka. Kao takav, ovaj je kvarnerski grad oduvijek ključan za razvoj trgovine, prometa i gospodarstva čitavog Mediterana. Položaj Rijeke kao nautičkog središta dodatno će učvrstiti i najveći projekt nautičkog turizma u povijesti Republike Hrvatske, izgradnja ACI marine Rijeka u luci Porto Baroš.

Mene veseli da su najavljene, uz ove javne investicije, koje se financiraju ili EU-sredstvima ili iz državnog proračuna ili iz gradskog proračuna i privatne investicije, da su mnoge svjetske kompanije prepoznale Rijeku za razvoj svoga poslovanja, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Činjenica je da je 2022. bila godina isporuke Pelješkog mosta, ulaska u eurozonu i schengenski prostor, naglasio je Butković, te dodao kako će iduća 2023. godina biti godina isporuke strateških projekata u Rijeci.

O prometnoj važnosti i budućnosti grada govorilo se na konferenciji Transformacija Rijeke.