Nestašica lijeka za smirenje i ublažavanje tjeskobe!Što kažu Riječani?

Na tržištu je već neko vrijeme nestašica lijekova. Najpoznatija farmaceutska kompanija u Hrvatskoj objavila je nedostatak tableta za smirenje pod nazivom Temelor.

-” Po svom sastavu je lorazepam, to je lijek koji se koristi za simptomatsko liječenje anksioznosti, te nesanice uzrokovane anksioznošću , ističe voditeljica ljekarne Ivona Kalebić Miškulin.

Informacije da lijekovi nisu dostupni na tržištu zdravstveni djelatnici prvo saznaju od pacijenata.

-” Nismo iznenađeni, s vremena na vrijeme dolazi do takvih situacija da nekih lijekova nema i to nije nešto novo ni nešto dramatično za nas u struci ,smatra pročelnica Zavoda za urgentnu psihijatriju s intenzivnom njegom KBC-a Rijeka Klementina Ružić.

Od farmaceutkinje saznajemo da lijek ipak nije dostupan već duže vrijeme, no ubrzo se pronašla alternativa iz uvoza. Pacijenti su u mogućnosti drugi lijek za istu namjenu kupiti u ljekarni u punom iznosu od 8 i pol eura, te im se to refundira.

-” Dobivaju u ljekarni račun na ime i tada odlaze sa tim računom u Nastavni zavod, zavod za zdravstveno osiguranje da se zapravo refundiraju sredstva s obzirom na nestašicu lijeka i njihovu sprovedivost terapije, ističe Kalebić Miškulin.

Unatoč povećanoj potrošnji lijekova protiv tjeskobe, psihijatrica kaže da nema mnogo ovisnisnika o benzodiazepinu, koji može dovesti do razvoja psihičke i fizičke ovisnosti.

-“Mi imamo jako malo ovisnika o tome lijeku. Najčešće su to ljudi koji niz godina jesu na tome lijeku, ali nisu ovisni o njemu, nego su jednostavno njihove navike. Znate mi se rado vežemo uz nekakav lijek i njegovo ime, ali kad im se ponudi nekakva zamjenska varijanta ili neka druga opcija oni su sigurno prihvaćaju tu mogućnost , ističe dr. Ružić.

U ljekarni je moguće nabaviti i prirodnu alternativu ovog lijeka pod nazivom pasiflora. Pogledajte u videoprilogu što građani misle o lijekovima za smirenje.