OTVOREN ČEŠKI DOM NA HOSTIMA

Prvi gosti Češkog doma – sudionici Etno smotre koja se održava večeras

Prvi gosti Češkog doma – sudionici Etno smotre koja se održava večeras

 Točno pet godina od kada je na Hostima  položen temeljni kamen na tom istom mjestu niknuo je Češki dom T.G. Masaryka, najveći u Hrvatskoj. Bila je to prilika i za proslavu 15. obljetnice djelovanja Češke besede Rijeka.
-Najveće hvala pripadnicima češke besede koji su svojim radom i doprinosom svim skupa zaradili 700 tisuća kuna nismo dobili plaćeno na ovome domu, rekla je na otvorenju predsjednica Češke besede Rijeka Fanika  Husak. U izgradnju i opremanje Češkog doma uloženo je više od 6 i pol milijuna kuna. Grad Rijeka projekt je sufinancirao sa 2 milijuna kuna dok su preostali iznos osigurali Vlada Republike Hrvatske, Češka Republika, Primorsko goranska županija, članovi Češke besede i drugi mnogobrojni sponzori. Počasni član Češke besede Rijeka postao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
-Mogu reći da su me izuzetno obradovali ovom počasnom iskaznicom. Još više svojim entuzijazmom kojim je sagrađen ovaj dom češki dom u Rijeci, izjavio je riječki gradonačelnik. Na otvorenju novog Doma bio je i veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj Karel  Kuhnl, koji nije odolio spomenuti pobjedu Češke nad Hrvatskom u polufinalu Davis kupa koji se igrao u Poreču.  – Mislim da dobar rad sa nacionalnim manjinama rezultira dobrim odnosima među zemljama. Hrvatska i Češka imaju odlične odnose unatoč tome da smo vas pobjedili u tenisu, rekao je češki veleposlanik.   Iako je češka zajednica u Rijeci relativno mala , svojim aktivnostima zaslužili su ovaj dom, moglo se čuti na otvorenju, na kojem je istaknuto da novi dom neće biti na koristi samo Češkoj besedi nego i Gradu Rijeci. Prvi gosti u novoizgrađenom češkom domu bit će sudionici 13. Etno smotre nacionalnih manjina Grada Rijeke koja se održava večeras.