Što su zaista suze Sv. Lovre?

Ove godine će se “suze Sv. Lovre” najbolje vidjeti u noći sa 11. na 12. kolovoza.

suze

Svakoga ljeta od sredine srpnja pa do sredine kolovoza možemo svjedočiti zanimljivoj nebeskoj pojavi. Upravo ovih dana na noćnome nebu najvidljivije su tzv. nebeske krijesnice, pojava koju astronomi nazivaju meteorski roj Perzeida.

Meteori su čestice koje ulaze u Zemljinu atmosferu, imaju veliku kinetičku energiju i veliku brzinu, konkretno 60 km u sekundi. Perzeidi kad uđu u Zemljinu atmosferu usporajavu i zato ostavljaju taj svijetli trag, kojeg nazivamo i nebeskim krijesnicama. ” – objasnio je Dinko Brautović, predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka.

Ono što se golim okom ovih dana može vidjeti na vedrome nebu često pogrešno nazivamo zvijezdama padalicama. Riječ je u stvari o sitnim česticama veličine zrna pijeska što su prije gotovo 2000 godina prvi primjetili i zabilježili Kinezi.

Što se tiče ovih perzeida oni potječu od ostataka kometa Swift tatl kojemu period ophodnje oko sunca traje 133 godine. Negdje 1992. godine je prošao ovuda, da se tako izrazim..na svom putu oko sunca zemlja prolazi kroz zaj njegov trag, kroz te čestice. ” – dodao je Brautović.

Meteorski roj Perzeida u narodu je poznat i kao suze sv. Lovre jer je najintenzivniji oko 10.kolovoza, datuma kada je prema legendi sveti Lovro mučen i spaljen.

” 11.na 12.kolovoza je maksimum. Članovi astronomskog društav će biti na Platku, na parkiralištu i promatrati. Promatra se njihov sjaj, duljina trajanja, boja i onda se bilježe ti podaci. ” – rekao je Brautović

Ove godine promatranju meteora pogoduje je Mjesečeva mijena, te vedro nebo. Treba se samo udobno smjestiti i uživati u nebeskim krijesnicama. Važno je naći lokaciju sa što manje  svjetlosnog onečišćenja.

Za one koji o ovoj vizualno atraktivnoj pojavi žele znati više Akademsko astronomsko društvo će u četvrtak u 20.30h u Astronomskom centru Rijeka održati prezentaciju i predavanje o meteorskim rojevima.