Svake godine u Hrvatskoj oko 150 djece oboli od malignih bolesti

Rujan je mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece. Zato će ovaj tjedan riječke znamenitosti biti osvijetljene zlatnom bojom.

Svake godine u Hrvatskoj oko 150 djece oboli od malignih bolesti.

Liječenje djece s malignim bolestima je kompleksno, najčešće ono podrazumijeva kemoterapiju ili primjenu citostatika, ali isto tako uključuje kod solidnih malignih tumora i kiruško liječenje, a nerijetko i radioterapiju. " - rekla je Jelena Roganović, pročelnica Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Radi se o dugotrajnom, kompleksnom procesu koje je udruženo s brojnim komplikacijama.

"Zbog toga što su to mladi organizmi u rastu i razvoju, potrebna je multidisciplinarna skrb za ovu grupu pacijenata."- objasnila je Roganović. 

Na Zavodu za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Kantrida trenutno se nalazi pet pacijenata.

Oni imaju tu mogućnost pohađanja nastave ili im dolaze svaki dan učitelji. Imamo tu i tetu koja radi u vrtiću koja djeci pruža predškolski odgoj." - rekla je Nikolina Nadarević, glavna sestra Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Medicinski tim tu je za svako oboljelo dijete.

" Ovdje rade educirane medicinske sestre koje su spremne i saslušati i uz zdravstvenu skrb koju pružaju djeci oni su tu i psiholozi, kolegice koje zabavljaju tu djecu, koje im moraju olakšati da lakše podnesu to iscrpljujuće i dugotrajno liječenje." - istaknula je Nadarević.

Liječenje djece oboljele od malignih bolesti ovdje se provodi po najvišim europskim standardima.

Rezultati liječenja djece u našem malom centru ne zaostaju ni za rezultatima europskim, i to je važna poruka i realnost 80 posto djece s malignim bolestima danas se može uspješno izliječiti.." -naglasila je Roganović.

Rujan je mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece. Zato su ovaj tjedan riječke znamenitosti osvijetljene zlatnom bojom.

Kategorija