Kuća halubajskega zvončara u Viškovu otvara se 30. travnja

Na konferenciji za medije održanoj danas u Viškovu najavljeno je svečano otvorenje Kuće halubajskega zvončara. O programu svečanog otvorenja, kao i o sadržaju same Kuće te o njenom značaju za lokalnu zajednicu govorili su načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, ravnatelj Dominik Damiš, predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host, te autorica postava dr. sc. Lidija Nikočević.

Načelnica Udović rekla je kako je otvaranjem Kuće halubajskega zvončara postavljen temelj za daljnji društveni, kulturni i turistički razvoj Viškova i Primorsko-goranske županije, jer će cijelo naše područje time dobiti dodanu vrijednost. Naglasila je kako će Kuća biti mjesto u kojem će posjetitelji zvončarsku tradiciju moći osjetiti, doživjeti na jedinstven način, ali i okusiti kroz specifičnu gastronomsku ponudu te će tako prostor Kuće halubajskega zvončara postati novi društveni, kulturni i turistički centar našeg kraja.

Ravnatelj Damiš govorio je o planovima za rad Kuće halubajskega zvončara nakon otvorenja, spominjući brojne programe koji će se provoditi tijekom cijele godine. Istaknuo je kako će Kuća osim kulturne, edukativne i turističke funkcije imati i onu znanstvenu te kako će se već ove jeseni u njoj održati stručni skup na temu baštine.

Predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host izrazio je veliku sreću i ponos što se Kuća otvara upravo tijekom njegovog mandata, te pozvao sve nekadašnje zvončare da dođu na svečano otvorenje. Osim toga, naglasio je kako mu je želja da ovo bude mjesto u kojem će se zvončari iz svih zvončarskih skupina moći okupljati i povezivati.

Autorica postava dr. sc. Lidija Nikočević istaknula je kako je Pust vrijeme kad je zajednica okrenuta prema sebi i kad se, zahvaljujući zvončarima, jačaju veze unutar zajednice. Upravo je zbog toga dobro što postoji ustanova poput Kuće halubajskega zvončara, jer će ona biti u mogućnosti okrenuta prema van i to tijekom čitave godine. 

Nakon obraćanja, Lidija Nikočević povela je predstavnike medija u razgled postava te im predstavila zanimljive sadržaje koji se nalaze u zgradi.

Kuća halubajskega zvončara svečano će se otvoriti u utorak, 30. travnja u 15 sati, prigodnim programom koji će se odvijati u Parku skulptura pokraj Kuće. Posjetitelji će moći uživati u nastupima raznih izvođača, a glavne će zvijezde svakako biti Halubajski zvončari. 

Sadržaj programa bit će usmjeren na četiri nematerijalna kulturna dobra koja su upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a zastupljena su na području općine Viškovo. To su dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, umijeće suhozidne gradnje, mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa, te godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine.

Nakon svečanog otvorenja, posjetitelje očekuje večernji zabavni program koji uključuje nastupe Grooversa i Maura Staraja & La Bande uz ugostiteljsku ponudu i besplatni razgled postava.

Već idućeg vikenda, u subotu 4. svibnja održat će se program dječjeg otvorenja Kuće halubajskega zvončara, kao svojevrsna najava sadržaja za djecu koji će u Kući halubajskega zvončara organizirati kroz cijelu godinu. Događanje će početi u 10:00 sati nastupom Mićih Halubajskih zvončara, a nakon njih pa sve do 16:00 sati u programu će se izmjenjivati nastupi DJ Mirilo, kreativne radionice izrade zvončuka, lov na čudovišta, nastupi Marka klauna i Emilija Balansera, bojanje kao i slobodni razgled postava.

Sve novosti i informacije vezane uz rad Kuće halubajskega zvončara moći ćete pratiti na stranicama www.khz.hr.  

Kuća halubajskega zvončara prva je ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a, obrađuje sustavno i temeljito, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom. Namjera je da ovo postane žarišno mjesto kulture i okupljanja lokalnog stanovništva, prostor zajednice i centralno mjesto za sve one koji žele saznati više i doživjeti zvončarsku tradiciju – običaj koji spaja zajednicu. Ophodi zvončara djeluju kao vezivno tkivo lokalne zajednice u pusnom razdoblju, a Kuća halubajskega zvončara svojom će kulturnom ponudom, jedinstvenim muzejskim postavom, atraktivnim vanjskim prostorom te programima namijenjenim djeci, raditi na integraciji zajednice kroz čitavu godinu. 

Izgradnja ovog reprezentativnog objekta, vrijednog 5,8 milijuna eura sufinancirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske putem ITU mehanizma Urbane aglomeracije Rijeka i intergriranog projekta “Povežimo se baštinom”, sredstvima Ministarstva kulture i medija te Primorsko-goranske županije. Od Kuće halubajskog zvončara očekuje se briga o očuvanju i interpretaciji baštine, ali i davanje novog zamaha razvoju kulture na području Viškova i šire.

Zbog otvorenja Kuće halubajskega zvončara doći će do privremene regulacije prometa. Prometnica od rotora Brnasi na Halubjanu do skretanja za Žegote bit će zatvorena u utorak 30. travnja od 13:30 do 17:00 sati, a lokalno se stanovništvo moli da koriste lokalne parkinge na Viškovu te da iskoriste najavljeno lijepo vrijeme i došeću do Kuće halubajskega zvončara.

Izravan prijenos otvorenja Kuće halubajskega zvončara bit će moguće pratiti na YouTube kanalu Kuće halubajskega zvončara i uživo u programu Kanala Ri.