Potraga za sezonskim radnicima: Sve je više stranaca iz BIH i Srbije, te Nepala, Bangladeša i Filipina

U preduskrsno vrijeme na Zavodu za zapošljavanje već je godinama trend rasta potražnje za sezonskim radnicima.

-”Kuhari, konobari, recepcioneri, turistički animatori čistačice i tako to, ali vide se promijene na tržištu rada tako da su nam ove godine maseri se probili u prvih 15, zbog toga što je sve više wellnes ponuda, rekao je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područna služba Rijeka Željko Marković.Trendovi se mijenjaju, a mijenja se i kadar. Ubrzano opada broj zahtjeva za sezonskim zanimanjima na nacionalnoj razini, a povećava se broj izdanih radnih dozvola za strance.

-”Zbog toga što su naši poslodavci uvidjeli da teško popunjavaju potrebe za tim radnicima ili djelomično ili u cjelosti – na neki način se smanjio broj oglašavanja jer su opredijelili za uvoz, dolazak, državljana trećih zemalja, napominje Marković. Jedan od onih koji je svoju zemlju zamijenio Hrvatskom je i Nemanja Rajović koji je 2018. godine počeo raditi kao konobar tijekom ljeta, ali je naposlijetku odlučio da je cjelogodišnji rad u ugostiteljstvu puno bolja opcija od sezonskog.

Njegovu izjavu pogledajte u videoprilogu.

Stranci su u potrazi za poslom, a riječki ugostitelji, zbog povećanja obujma posla tijekom ljeta, u potrazi za dodatnom radnom snagom koja najčešće dolazi iz BiH, Srbije, Nepala, Bangladeša i Filipina. Treba naglasiti da je prema statistikama riječkog Zavoda za zapošljavanje trenutno najniža stopa nezaposlenosti u proteklih 20 godina, ali broj traženih radnih dozvola za strance ove se godine popeo na više od 4 i pol tisuće. Po svemu sudeći, sezonski radnici će u budućnosti većinski biti stranci