Premijera predstave Fahrenheit 451 u Zajcu

 

Predstava „Fahrenheit 451” temeljena na romanu , sada već klasika svjetske književnosti Raya Bradburyja bit će, prvi put u Hrvatskoj, u dramatizaciji I režiji Ivana Penovića premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u petak, 3. prosinca 2021. s početkom u 19 sati.

Riječ je o zastrašujućoj viziji budućnosti u kojoj vlasti čitanje knjiga proglašavaju teškim zločinom, distopijskoj priči koja tematizira spaljivanje prošlosti u korist što zdravije i ravnopravnije budućnosti. Put glavnog lika Guya Montaga idealno je plasiran u našem vremenu, vremenu koje je definirano prijelaznim razdobljem čekanja, vremenom koje u korist tolerancije i transparentnosti prava počinje strahovati od raznolikosti, slobode odabira i prošlosti kojom se ne moramo nužno ponositi da bismo je ostavili u pamćenju.  

Redatelj Ivan Penović, jedan od naših najistaknutijih dramskih umjetnika nove generacije, kaže: “Svijet Fahrenheita 451 dogodio se prekapacitiranjem dostupnosti informacija, fiktivnim slobodama odabira, napretkom tehnologije koju čovjek teško prati i prilagođava se. Dogodio se bez proglasa, iz naroda, automatski. Količina sadržaja dovela je do toga da odabiremo ništa, da odaberemo isključiti se. Počeli smo komprimirati znanje da bismo ga lakše probavili, počeli smo ubrzavati tehnologiju da bismo je što više koristili. Svako vrijeme pronaći će prijetnju ljudskog bezumlja na koju Bradbury ukazuje, ali iz trenutne perspektive, jedini aktualniji trenutak za postaviti ovaj naslov od današnjeg bio bi vjerojatno sutra.“ 

A kad govori o dramatizaciji romana ističe: “Kao i kod mnogih dramatizacija romana, najveći izazov je uspjeti prikazati filmičnost na sceni, rapidnu izmjenu prostora i skokove u vremenu koje su upisane u sam roman. Cilj je izbalansirati poetičnost i mudrost ovog romana s dinamikom koju kazališna scena zahtijeva.“

Mladi glumac Hrvatske drame Mario Jovev koji tumači glavnu ulogu Guya Montaga u „Fahrenheitu 451” vidi distopijsku viziju svijeta u kojem živimo, znanstveno-fantastičnu viziju vremena koja, kad primijetimo sličnosti s našim vremenom, prestaje biti, kako kaže, toliko znanstveno-fantastična. A o tome kako doživljava svoju ulogu, lik Guya Montaga, ističe: “Lik Guya Montaga doživljavam kao čovjeka čiji je bogati emocionalni i misaoni svijet potisnut i zatočen u okovima vremena u kojem živi. Žrtva je nametnutog i ukorijenjenog režima i općeprihvaćenog načina života gdje filtriranje znanja, cenzura i zabava sputavaju čovjekovu kretivnost, originalnost i misaonost te onemogućuje propitkivanje i kritičko razmišljanje čineći ih pojmovima negativnog predznaka. U takvom svijetu on je spaljivač knjiga koji isprva bez propitkivanja provodi rigorozne zakone…”

Uz Maria Joveva u predstavi glume Aleksandra Stojaković Olenjuk, Romina Tonković, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić, Olivera Baljak, Biljana Lovre i Ivna Bruck.

Scenografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, skladatelji su Osman Eyublu i Pedro Rosenthal Campuzano, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

 

Kategorija