Studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci pripremaju se za globalno tržište rada

Studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci dobili su priliku za suradnju s uspješnom tvrtkom RoomOrders koja će im kroz praktične zadatke i stručno vođenje tijekom jednog semestra omogućiti stjecanje novih kompetencija i vrijednih iskustava potrebnih za tržište rada u 21. stoljeću.

Pod vodstvom asistenta na katedri za Međunarodno poslovanje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Davorina Balaža i njegovog mentora prof.dr.sc Heria Bezića, trideset troje riječkih studenata dobilo je priliku surađivati s tvrtkom RoomOrders koja posluje na globalnom tržištu i surađuje s najvećim hotelskim lancima na svijetu poput Marriotta, Accora i Hiltona, čiji će se hotel ovoga proljeća otvoriti i u Rijeci.

RoomOrders je platforma za mobilno naručivanje putem pametnog telefona, tableta ili prijenosnog računala koja omogućuje gostima hotela, restorana i barova beskontaktno samoposluživanje hrane i pića objekta s kojim je ugovorena usluga. Studenti će tijekom semestra biti podijeljeni u tri rotacijske skupine: marketing i dizajn, odnosi s javnošću (PR), digitalne komunikacije, društveni mediji i  prodaja, a troje od njih moglo bi dobiti priliku i za stalno zaposlenje u tvrtki RoomOrders.

Mag. oec Davorin Balaž i prof.dr.sc. Heri Bezić, ističu neke od razloga za iniciranje ove suradnje i praktičnog rada studenata: „Razvoj tehnologije i digitalizacija utječu na globalizaciju tržišta i povećavaju potrebu za novim znanjima i vještinama. Već danas smo svjedoci dramatičnih promjena na tržištu rada uvjetovanih razvojem tehnologije kao i globalnom pandemijom. Sve izraženija je potreba interdisciplinarnosti svakog pojedinca i traže se kadrovi sposobni za brze prilagodbe i pronalaženje odgovora na neprestane izazove. Takvo tržište rada očekuje naše studente i za njega ih želimo pripremiti. Uvid u način rada jedne moderne, globalne tvrtke iz realnog sektora čije se odluke i promišljanja neprestano protežu u budućnost, kao i međugeneracijska razmjena znanja i iskustava u ovom projektu, donose dobrobit svim sudionicima, ne samo studentima. Iskustva i istraživanje svjetskih institucija pokazala su da je upravo briga za korisnike obrazovanja jedan od najbitnijih faktora uspješnog društva i zajednice“.

S njima se slaže i Eugene B. Jones, CEO u RoomOrdersu koji odluku o prihvaćanju tako velikog broja pripravnika u ovom trenutku drži smionom i nekonvencionalnom jer RoomOrders posluje u turističkom i hotelskom sektoru koji je osobito jako pogođen pandemijom  što se odrazilo i na njihove poslovne rezultate i potrebu da racionaliziraju i prilagode svoje poslovanje trenutnim okolnostima.

''RoomOrders ne želi biti obična kompanija i upravo ovaj korak pokazuje naš drugačiji način rada i promišljanja. Odvažnost nije prirodna karakteristika većine ljudi, osobito mladih, koji tek započinju svoje karijere. Ona se stječe kroz izloženost utjecajima i okruženju. Nadamo se da će ovi mladi ljudi pod takvim utjecajem preuzeti naš samouvjereni stav i spremnost na rizik'', rekao je Jones.

RoomOrders je prije pandemije COVID-19 ostvarivao izvrsne poslovne rezultate. Novonastala situacija prisilila je kompaniju da se prilagodi i osmisli nove izvore prihoda. ''Poslovno okruženje je uvijek izazovno, ali danas zahtjeva još brže donošenje odluka. Nove tehnologije su nezaustavljive, stoga treba konstantno biti informiran i spreman na brze promjene smjera poslovanja. Možeš biti u krivu, ali ne smiješ se bojati. Neprestano se moraš kretati, eksperimentirati, prilagođavati, tražiti rješenja i kontinuirano se usavršavati'', dodao je Jones.

''Mi smo tvrtka koja posluje na slobodnom tržištu i moramo stvoriti komercijalnu vrijednost i prihod kako bi preživjeli i to je jedna od najvažnijih lekcija koju će studenti  dobiti  tijekom prakse. Želimo da ovi mladi ljudi shvate što ih u budućnosti očekuje i kako su ovom suradnjom dobili jedinstvenu priliku“, zaključio je E. Jones.

 

Kategorija