Veliki interes građana na besplatnim razgledima!

Udruga Turističkih vodiča Kvarnera organizirala je povodom 30. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, tradicionalne besplatne razglede.

60 građana okupilo se ispred Crkve Majke Božje Trsatske kako bi krenulo u besplatni organizirani razgled Trsata.

Nije nam prvi puta, kad god imamo priliku odemo I volim obilazit grad I učit o njemu uvijek iznova, uvijek se sazna nešto novo, nešto što nismo znali. " - rekla je Milica. 

" Saznali smo preko novina I čak na televiziji, I na mobitelu. Baš nam je drago da malo obiđemo, više idemo van po svijetu nego po našem kraju I drago nam je da Trsat malo bolje upoznamo iako znamo dosta tu smo rođeni." - rekao je Ljubo. 

Građani su uz stručno vodstvo turističkih vodiča obišli Svetište Majke Božje Trsatske I Trsatski Kaštel. Besplatni turistički razgledi su uz Rijeku, bili organizirani I u Omišlju, Krku te Veprincu.

Mi inače organiziramo dva puta godišnje besplatne razglede za građanstvo. Jedan razgled je obavezan na ovaj datum 15.01 jer je to Dan međunarodnog priznanja  Rebuplike Hrvatske. Ove godine nam je jako važno da se to održi uživo na što više lokacija jer je ove godine 30. obljetnica. " -naglasila je Marija Volf Puž, predsjednica Udruge Turističkih vodiča Kvarnera. 

Turistički vodiči spadaju među profesije koje su podnjele najveće terete koronakrize. Zbog teške situacije mnogi su turistički vodiči napustili branšu.

"Mi znamo za jako puno naših kolega koji su otišli raditi u Austriju ili Italiju je im nije teško jer dobro raspolažu s dva, tri strana jezika tako da lako nađu posao. I zapravo se malo I brinemo što će biti kada  se jednog dana sve vrati u normalu, mi ćemo imat problema jer nećemo imat kvalitetnog kadra." objasnila je Volf Puž.

Akcija besplatnih razgleda se I ove godine organizira na inicijativu zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, a sve u sklopu projekta Upoznajmo našu zemlju koji se provodi od 2018. godine.

 

Kategorija