Dan sigurnijeg interneta

Svako treće dijete u Hrvatskoj bilo je izloženo neprimjerenom sadržaju ili zlostavljanju putem Interneta. S ciljem sigurnije upotrebe, obilježava se Dan sigurnijeg Interneta

I virtualni svijet je opasno mjesto. Objavljivanje intimnih fotografija bez pristanka osobe, vrijeđanje, širenje laži, ili lažno predstavljanje, sve su to oblici elektroničkog nasilja koje nažalost mogu doživjeti djeca i mladi.

Upravo s ciljem edukacije Dječji dom Tić ima ambasadore. Njihov glavni cilj je promicati nenasilje među djecom, među koje spada i ono na Internetu.

Ukupno 46 ambasadora Tića, danas na Dan sigurnijeg interneta, predalo je svoj mandat novoj sedmoj generaciji ambasadora.

- Do sada imamo jako pozitivna iskustva, sam program se evaluira, pa nam je i to jedan pokazatelj same uspješnosti programa. Ambasadori su vrlo aktivni, daju nam vrlo zanimljive, kvalitetne i izvedive ideje, a ono što nam je cilj je da se njihovo mišljenje čuje – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Tić, Tamara Žakula.

Cilj Dana sigurnijeg Interneta je djecu i mlade ohrabriti da virtualni svijet koriste za kreiranje i dijeljenje s drugima, da prepoznaju opasnosti i daju potporu vršnjacima koji su žrtve cyberbullyinga i prijave ga. Ambasadori Tića su učenice i učenici riječkih osnovnih škola.

Zlostavljanje i nasilje na Internetu jednako je onom u stvarnom životu. Može biti i opasnije jer briše društvene kočnice koje postoje u komunikaciji licem u lice, što zlostavljačima daje više hrabrosti jer imaju osjećaj kako neće za to morati odgovarati.

Kategorija