Županija će i ove godine financirati turističke ambulante i hitnu službu s dodatnim timovima

aUzimajući u obzir važnost turističke gospodarske grane i razvedenosti Kvarnera, županija će I ove godine nastavniti financirati turističke ambulante I hitnu službu pojačanu dodatnim timovima u priobalju I na otocima. Jedna je to od odluka s kolegija župana.

Prošle godine tijekom ljetne sezone na obali i otocima naše županije otvoreno je dodatnih devet turističkih ambulanti. Da je ta usluga prijeko potrebna svjedoči I brojka o 7.700 obavljenih pregleda.

Što se hitne medicinske pomoći tiče, u prošloj je sezoni operativno bilo 20 T1 timova s liječnikom i 15 T2 timova bez liječnika koji su odradili oko 10.000 intervencija. Župan je najavio da će Primorsko-goranska županija i ove godine, u istom iznosu od oko 110.000 eura, ulagati u ovaj nadstandard. Budući da ovu uslugu zajednički financiraju gradovi i općine, lokalne turističke zajednice, Ministarstvo zdravstva RH i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, župan Zlatko Komadina je istaknuo kako očekuje da će sustav ponovno dobro funkcionirati, što je važno zbog sigurnosti turista i pozitivnog iskustva destinacije.

Župan je najavio kako županijska uprava za ceste PGŽ kreće u projekte sanacija cesta u vrijednosti od gotovo 1,4 milijuna eura.

Kako je naveo, ravnatelju Županijske uprave za ceste PGŽ dana je suglasnost za sklapanje više ugovora za sanacije dijela ceste i izvođenje radova izvanrednog održavanja kolnika na županijskim i lokalnim cestama na lokalitetima Sužan-Soline, Cres, Zoretići-Kukuljani, Gornji Turki i Vrbnik. Radovi su sastavni dio Godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2023. godinu kojeg je utvrdilo Upravno vijeće Županijske uprave za ceste.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izvijestila je o financijskom poslovanju ustanova socijalne skrbi kojih je osnivač PGŽ , domovi su poslovali pozitivno, konsolidirano gledajući, s prenesenim viškovima iz 2021. godine. „Centar za rehabilitaciju Fortica je s prenesenim manjkom završila u gubitku koji je saniran  u pregovorima s resornim ministarstvom i nešto višom cijenom po korisniku“, kazala je Marač. Najavila i da su stečeni preduvjeti za otvaranje Centra za inovacije u socijalnoj skrbi, a u dogovoru s Gradom Rijekom će se pronaći adekvatan prostor.