Vlasta Juretić – Gromača 27.11.2007.
SASTOJCI:
3 čaše brašna
6 jaja
1 čaša i pol šećera
marmelada (od drenjula, višanja, po ukusu)
10 dkg oraha
1 vanilin šećer
1 čaša ulja
1 pecilni prašak
1 kremfiks
prstohvat soli
PRIPREMA:
Izmiksati 3 jaja sa šećerom, zatim dodati ulje i sol, te opet mješati. U brašno umiješati pecilni prašak i dodati početnoj smjesi. Ako je pregusto dodati malo mlakog mlijeka.
Peć zagrijati na 195 °C. Pleh malo namastiti uljem i izliti smjesu. Nakon 20 minuta, ako je pečeno izvaditi i premazati marmeladom.
Izmiksati 3 bjelanjka, 6 žlica šečera i kremfiks i to premazati po marmeladi te posuti grubo narezanim orasima.
Ponovo staviti u peć, dok bjelanjak ne dobije malo boje (cca 10 minuta).