Parlamentarni izbori: Donosimo prve dojmove riječkih političara

Izbori su za nama. S osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore HDZ je relativni pobjednik ovih parlamentarnih izbora. Koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-om, osvojila je dvije izborne jedinice, jedna od njih je 8.-a koja je obranila crvenu boju.

Gotovo 60% birača izašlo je jučer na izbore u 8. izbornoj jedinici. SDP-ova Koalicija Rijeke pravde tu je osvojila 33,36 % glasova i 6 saborskih mandata. Jedan je pripao i aktualnom Primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini. Na pitanje hoće li i dalje ostati župan, Komadina odgovara.

Naravno da ću ostati do kraja mandata ovoga koji mi je u tijeku, a onda ćemo vidjeti što dalje, u sabor preuzeti mandat vjerovatno tako.

Svim saborskim zastupnicima iz Primorsko-goranske županije poručuje da se predano zalažu za razvoj županije, političke trzavice treba zaboraviti kada se radi o dobrobiti građana, poručuje Komadina.

U 11. saziv hrvatskog sabora ušli su Sandra Krpan i Ivica Lukanović sa koalicijske liste Rijeke pravde kojima su povjerenje dali birači 7. izborne jedinice.

Ono što smo dokazali da je zaista SDP zajedno s koalicijskim partnerima ostvario sjajan rezultat da je ovo grad ljevice i tako će i ostati ne samo grad Rijeka nego i cijela 8. izborna jedinica, rekla je Krpan.

Ova zbrka koja je pred nama je poruka hrvatskog naroda da nitko nije dovoljno dobar da sam dobije priliku da složi hrvatsku Vladu tako nekako i živimo i tako nekako smo i završili na ovim izborima. Činjenica jest da većina građana želi da se nešto ozbiljnije mijenja ali nitko pojedinačno nije dobio priliku da to provede i ostvari, rekao je Lukanović.

HDZ i partneri su u 8. izbornoj jedinici osvojili 4 saborska mandata.
Veseli velika izlaznost birača, a HDZ je pokazao da je najveća i najjača stranka koja će opet sastaviti Vladu na čelu sa Andrejem Plenkovićem, kazao je Josip Ostrogović, te dodao: Meni je stvarno velika čast što ću biti predstavnik ne samo onih koji su glasali za mene već i svih mojih sugrađana u Saboru. Borit ću se za nastavak projekata koji su započeti i za nove projekte u našem gradu i stvartno mi je velika čast biti saborski zastupnik.

Regionalna koalcija IDS-PGS-Unija Kvarnera osvojila je dva saborska mandata. Iako su iz Unije zadovoljni izbornim rezultatom žale za trećim koji im je izmaknuo za samo 30-tak glasova, a kako sada stvari stoje iz igre je ispao predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

10 mandata u saboru pripalo je stranci Možemo! od toga je jedan osvojen u 8. izbornoj jedinici. Ova je stranka treća politička snaga u gradu Rijeci kao i općinama i gradovima riječkog prstena u 7. izbornoj jedinici. Ostajemo sigurna brana HDZ-u i desnici da dođu na vlast, kazao je Nebojša Zelič.

Stranka Možemo! u 8. izbornoj jedinici osvojila je jedan saborski mandat, a obnašat će ga Dušica Radojčić. Drugi mandat im je bio vrlo blizu.

Tu se radi o nekakvih po nekim izračunima o par stotina glasova ali zadovoljni smo sa ovim jednim saborskim mandatom, rekao je Zelič.

Nositelj Mostove liste u 8. izbornoj jedinici bio je Marin Miletić koji ulazi u Hrvatski sabor.