Lovran prodaje 32 slike Charlesa Billicha na velikoj aukciji, prihodom će se sanirati krov dječjeg vrtića

U lovranskoj galeriji Laurus otvorena je prodajna izložba zbirke Charlessa Billica, hrvatskog umjetnika s australskom adresom.

Radi se o zaista vrijednim primjercima čija je ukupna vrijednost procijenjena na 45 tisuća eura, rekao je načelnik Lovrana, Bojan Simonič.

Riječ je o 32 od ukupno 51 slike u vlasništvu Općine Lovran.

Ono po čemu je poznat su njegova djela koja se nalaze u mnogim prestižnim svjetskim zbirkama, institucijama kao što su Bijela kuća, Vatikan, Olimpijski muzej u Švicarskoj. To su ulja na platnu, komibnirana tehnika, grafike različitih slikarskih motiva, kazala je povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin.

Ova Billicheva zbirka već se osam godina čuva u Lovranu, a u vlasništvo općine dospjela je nakon sudskog spora koji je pokrenut zbog višegodišnjeg Billichevog neplaćanja prostora u gradskoj kuli koji je dobio na korištenje i neotvaranja svoje galerije što je obećao općini.

Charles Bilich se rodio u Lovranu, a emigrirao je u Australiju 1956. godine, gdje je završio studij umjetnosti. Radio je razne poslove, dok nije postao poznati slikar. Izložba u lovranskoj Galeriji “Laurus” može se razgledati do 30. studenog, a umjetnine iz serijala velikih hrvatskih znanstvenika i inovatora mogu se pogledati u zgradi Općine i prodaju se isključivo u kompletu.