Ove sezone nedostaje spasioca na plažama

Josip Štefanić radni dan provodi na plaži Svežanj i to već treću godinu za redom. Evo kako je postao spasilac:

-” Vidio sam oglas za spasioce. Prije sam trenirao plivanje, tako da mi nije bilo to strano, plivanje i sport. I eto od tud želja da postanem spasioc, rekao nam je Josip.

A postati spasilac nije ni malo lako, prvi uvjet je uspješno završiti tečaj.

-” Tečaj je vrlo naporan intezivan, 7 dana traje. Ali prije samog pristupa na tečaj, kandidati moraju zadovoljiti nekakvo predtestiranje. To je 400 metara plivanja unutar 8 minuta, 25 metara ronjenja u daljinu i pokazat znanje tehnike plivanja prsno, pojasnio nam je Ivan Uravić iz Crvenog križa PGŽ.

Ove sezone pojavio se veliki problem nedostatka spasioca.

-”Traži se dosta spasioca. Uglavnom varira ista brojka svake godine, ove godine je u PGŽ 38 zaposlenih spasioca, naravno mi bi svi volili da ih bude i puno puno više zaposlenih, al to sve ovisi o koncesionarima određenih dijelova kupališta koji žele ili ne žele zaposlit spasioca, ističe Uravić.

OFF: Radi se o nimalo lakom i odgovornom poslu koji zahtjeva snagu i koncentraciju, od spašavanja u moru do spriječavanja narušavanja javnog reda i mira.

– Kad dođem na plažu, provjerim, prošetam plažom, upoznam se sa kupačima. Sjednem na toranj, slijedi nadziranje, eventualno neka prevencija. U biti najviše prevencija, što se tiče nekakvih skokova u vodu nepoznate dubine, remećenje javnog reda ili tako sličnih, prepričao nam je Josip svoj radni dan.

Kako bi privukao što više mladih ovom poslu, Crveni križ konstantno radi na novim programima uz pomoć koji bi lakše našli kandidate za spasioce za plažama.

Pogledajte više u reportaži